Când vreau sa gatesc ceva, deseori folosesc carnea tocata. Aceasta poate fi pregatita în mai multe feluri, simplu si rapid. Atunci când ai mai multe lucruri de facut, mâncarurile preparate din carne tocata sunt o alegere optima si gustoasa. Exemple sunt: supa de perisoare, sosul pentru spaghetele Bolognese sau lasagna, hamburgerii cu cascaval, chili cu fasole sau traditionalele sarmale.

Astazi îti voi împartasi metoda mea de pregatire a carnii tocate pentru o varietate de feluri de mâncare. Reteta pe care ti-o voi prezenta poate sa ti se para dificila. Dar nu este deloc asa... Ai nevoie doar de ceva mai mult timp pentru prepararea carnii. Dar va merita, deoarece rezultatul va fi o carne tocata suculenta, si usor de prelucrat, cu un gust armonios si echilibrat.

 

Reteta de baza pentru prepararea mâncarurilor din carne tocata

 

Ingrediente:

500 g de carne de vita (preferabil cu grasime naturala)

300 g de carne de porc (din spata sau pulpa)

200 g de carne slaba de miel sau oaie

Piper macinat

8 g bicarbonat de sodiu

1 lingura de suc de lamâie proaspat

1 lingura de ulei de floarea soarelui sau ulei de masline

2 catei de usturoi

1 cub Knorr de vita diluat în 200 ml de apa fierbinte

 

Mod de preparare:

Dizolva cubul Knorr în apa si lasa bulionul sa se raceasca. (Bulion=preparatul obtinut prin dizolvarea cubului Knorr in apa). Carnea se toaca de doua ori. Amesteca sucul de lamâie cu bicarbonatul de sodiu. Adauga-l în carnea tocata si nu uita de piper. Bulionul se toarna în carnea tocata în portii mici, amestecând continuu cu mâna sau cu furculita. Aceasta operatiune trebuie sa dureze cel putin 10-15 minute. La final carnea trebuie sa fie pufoasa si moale. Pune-o în frigider pentru 1 ora. Toaca foarte marunt usturoiul sau piseaza-l în mojar. Pregateste un mujdei fin folosind un pic de apa si putina sare. Scoate carnea din frigider si adauga mujdeiul. Amesteca în continuare timp de înca 5 minute. Acum carnea tocata este gata si poti pregati felul de mâncare dorit. Pentru a forma mai usor perisoarele sau chiftelutele, unge-te pe mâini cu ulei sau apa.

Acum e timpul sa adaugi la carne ingredientele tale preferate, de exemplu condimentele sau ierburile aromatice care îti plac: maghiran, rozmarin, salvie, chili sau … un plus de piper. Daca îti plac gusturile exotice, neaparat nu trebuie uiti de sosul de soia sau de peste, coriandrul proaspat sau ghimbirul tocat. De asemenea, la carne poti adauga morcov ras, castane conservate si taiate marunt, cascaval ras sau ierburi din gradina ta: cimbrisor, patrunjel, marar… Vezi ce reteta va fi pe placul tuturor!